2012. július 30., hétfő

Szörpök

Négy féle szörpöt tettem elidén.
Bodzát, mentát, citromfüvet és akácot. A menta és a citromfű isteni lett. A bodza is nagyon finom, de elbújhat az előbbi kettő mellett. Az akác csak próbálkozás. Még nem jöttem rá, hogy jó vagy nem. Jövőre megpróbálkozom a hárs szörppel is. Ha már itt van a kertben.

Bemutató darabok
A menta nagyon hálás növény. Jól lekaszaboltam, mert tetvesedett. Sok-sok friss hajtással hálálta meg. Azt hiszem elteszem idei harmadikadag mentaszörpömet is. :)

A recept nagyon egyszerű. Mind a négy nagyjából azonos módon készül.
A növényi részeket 1-2 napra hideg vízbe áztatjuk. Aztán leszűrjük. A levet cukorral összefőzzük (1l vízhez fél kg cukor), citromsavat adunk hozzá. 5 l vízhez 10 dkg citromsavat adunk, de lehet ízlés szerint változtatni ezek. Kóstolgatni kell, hogy elég savanykás-e. 10-15 percig forraljuk, majd forrón üvegekbe töltjük, lezárjuk és száraz dunsztban hagyjuk kihűlni. Én nem tettem bele semmilyen tartósítószert. Így felbontás után érdemes hűtőben tárolni. Ez egyik bontott üvegemben ugyanis több, mint egy hét állás után megbuggyant a szörpi. 40 fok volt árnyékban. Lehet, hogy télen jobban bírná. Szerencsére már kevés volt benne.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése